Ga naar de inhoud

Huis

Een oud huis, gebouwd in de 17e eeuw, staat op de nominatie om gesloopt te worden. Is de tijd rijp voor het huis om te verdwijnen, loopt zijn leven ten einde? Of is verzet geboden? Wat verdwijnt er allemaal bij de sloop, behalve de muren en de vloeren? Wat gebeurt er met de sporen van bewoners uit de Renaissance, de Verlichting, de Romantiek en de Moderne tijd die het oude huis in zich draagt en koestert?
​HUIS is een eigentijds literair concert voor vertelster en koor, a capella uitgevoerd, bestemd voor een middelgrote zaal. Met nieuw geschreven tekst van Nelleke Noordervliet en nieuw gecomponeerde muziek van Andries van Rossem. Uitgevoerd door Quink vocaal ensemble. Vertelster en regie Marijke Beversluis.

Huis in huis
In 2018 vierde Vereniging Hendrick de Keyser haar 100-jarig bestaan met vele feestelijke activiteiten. In het kader van dit jubileum maakte HUIS een tournee langs een aantal bijzondere historische panden van deze Vereniging, onder de titel ‘HUIS in huis’. De laatste voorstelling was op 30 oktober 2019 in Huis Bartolotti – Amsterdam.

Het huis
Huiverend voel ik al hoe ik word onttakeld
gekraakt, leeggehaald, door een koevoet verkracht
ik hoor het hout van de vloeren versplinteren,
een voor een gaan mijn pannen en spanten
kletterend neer in een container
stof wolkt op
als mist van mijn tranen
ik schreeuw in mijn dromen:
NEE.

Koor zingt
Huizen zijn mensen van steen en van hout
de muren zijn huid de ramen zijn ogen,
de kamers staan om de huurders gebogen
​een huis begint jong en wordt langzaam oud

Noor Kamerbeek schreef het volgende op haar Facebookpagina:
Gisteren gezien, gehoord en genoten: Huis: een bijzondere en heel mooie kleinschalige muziektheatervoorstelling […]. Over het leven en de dood van een groot oud huis, op een geweldige tekst van Nelleke Noordervliet. Met de prachtige actrice Marijke Beversluis en de evenzo prachtige zangers van Vocaal Ensemble Quink. Op prachtige muziek van componist Andries van Rossum. Het was gewoon allemaal prachtig, dus gaan hoor!