Ga naar de inhoud

Marijke Beversluis – regie en artistieke leiding

Marijke Beversluis – regie en artistieke leiding

Marijke Beversluis volgde de opleiding acteren aan de Amsterdamse Toneelschool waar ze les kreeg van Elise Hoomans, Liesbeth Hoytink, Johan Greter, Marja Kok, Frank Groothof, Luc Boyer en Ton Lutz. Ze werkte als free-lance actrice voor grote en kleine theatergezelschappen, film en televisie. In 1984 ontving ze de Colombine voor haar rol in Jane, een in samenwerking met andere acteurs ontwikkelde productie over leven en werk van schrijfster Jane Bowles.
Marijke acteerde bij gerenommeerde gezelschappen als het RO-theater, Theater van het Oosten, Toneelgroep De Appel, Publiekstheater, Studio’s Onafhankelijk Toneel en Het Nationale Toneel. Ze werkte onder regie van ondermeer Mirjam Koen, Dirk Groeneveld, Lidwien Roothaan, Agaath Witteman, Peter de Baan, Beppie Blankert, Marc Timmer, Antoine Uitdehaag, Bill Bryden.
Ook maakte ze samen met collega’s de ad hoc producties Caitleen of verhalen van het groene land met Marijke Frijlink, uitgebracht bij Theater van het Oosten en How to dress for succes met  Wiske Sterringa, uitgebracht door Theater Bellevue in Amsterdam.
Naast haar acteerwerk studeerde Marijke Beversluis Filosofie en Theaterwetenschappen aan de UvA en volgde een stage bij de productie Punch and Judy  van H. Birtwistle in de regie van Pierre Audi bij DNO.
Beversluis was speldocent in de selectiecursus van de Toneelschool Amsterdam, de Amsterdamse Jeugdtheaterschool en Fontys Hogeschool in Tilburg, waar ze ook regielessen gaf. In 2007 verzorgde ze een cursus Nieuw Muziektheater voor Kunstvakdocenten in opdracht van Stichting Kunst en Cultuur Gelderland in Arnhem.
Na het volgen van een postacademische trainersopleiding bij IAS International in Haarlem richtte  Beversluis in 2000 het bedrijf Thinc (theaterincompany) op. Van daaruit geeft ze trainingen en workshops, onder andere bij Sezen Academy, de Huisartsopleiding van het AMC en de Kaderopleiding Palliatieve Zorg. Ook maakte ze vanuit Thinc in opdracht van bedrijven als Arcadis Bouw/Infra, Holland Railconsult, Rechtbank Den Haag en de Politiekorpsen Zuid-Holland Zuid en Flevoland een aantal theatervoorstellingen met bedrijfsmedewerkers.
In de loop der jaren heeft Marijke Beversluis zich ontwikkeld tot een eigenzinnige maker en regisseur van muziektheaterproducties en opera. In 2008 startte ze Stichting THIM Muziektheater om haar ideeën over muziektheater om te zetten in producties. Met THIM maakte ze De Passie van Anna (tekst Marijke Beversluis, muziek Gerard Atema), VALS (tekst Nirav Christophe en Daniëla Moosmann, muziek Henry Kelder) en het literair concert Mijn lieve Burgerhart (tekst Marijke Beversluis, muziek compositie en arrangementen Andries van Rossem). In seizoen 18/19 was het literair concert HUIS (tekst Nelleke Noordervliet, muziek Andries van Rossem) te zien op diverse bijzondere locaties van Vereniging Hendrick de Keyser.