Ga naar de inhoud

Marijke Beversluis

Marijke studeerde drie jaar Pedagogische en Andragogische Wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen, alvorens te kiezen voor het theater. Na haar opleiding aan de Amsterdamse Toneelschool speelde ze bij verschillende theatergezelschappen en in ad hoc producties. Ook deed ze televisie- en filmwerk. Aan de Universiteit van Amsterdam studeerde Marijke Filosofie en Theaterwetenschappen. Haar doctoraalscriptie was een onderzoek naar de verhouding tussen muziek, tekst en regie bij de ontwikkeling van opera en muziektheater.
Bij IAS International in Haarlem volgde Marijke een opleiding tot Juniortrainer. Sinds 2000 werkt ze als zzp-er voor diverse opdrachtgevers vanuit THINC theaterincompany. In 2008 richtte ze Stichting THIM Muziektheater op waarmee ze eigen producties realiseerde.

Acteren
Als free-lance actrice speelde Marijke in zo’n dertig theaterproducties middelgrote tot grote rollen. Onder andere bij Toneelgroep De Appel, Het Nationaal Toneel, Studio’s Onafhankelijk toneel, het RO-theater, Theater van het Oosten. Ook ontwikkelde ze in samenwerking met collega’s eigen producties, waaronder Jane – over het leven en werk van schrijfster Jane Bowles – waarvoor ze in 1984 de Colombina ontving. Daarnaast acteerde ze in films en televisieproducties. Als stemactrice spreekt Marijke regelmatig boeken in voor Thinium en Audiobook Factory en voice-overs voor het tv-programma Close Up.

Dramaturgie
Marijke doet dramaturgisch werk voor haar eigen producties. Daaronder vallen het vertalen, bewerken en schrijven van teksten, analyse en sturing tijdens repetities, en het geven van inleidende lezingen bij voorstellingen. Daarnaast schrijft Marijke ook teksten in opdracht.

Regie
Parallel aan haar ontwikkeling als actrice en dramaturg heeft Marijke Beversluis zich ontwikkeld tot regisseur. Ze regisseerde studenten, amateurs, bedrijfspersoneel en collega theatermakers. De laatste vijftien jaar werkt ze vooral met professionele zangers, musici en acteurs in (eigen) muziektheater producties.

Doceren
In haar tienerjaren begon Marijke met lesgeven als assistent van haar balletjuf. Tijdens haar studie in Groningen was ze inval-balletdocent aan de USVA in Groningen. Na haar theateropleiding was ze theaterdocent aan de Jeugdtheaterschool in Amsterdam en later docent theater en regie aan Fontys Hogeschool. In opdracht van Kunst en Cultuur Gelderland ontwikkelde en leidde ze de pilotcursus Nieuw Muziektheater voor vakdocenten in het amateurveld. Ook geeft Marijke vanuit haar opleiding als trainster regelmatig workshops.