Ga naar de inhoud

The Voluptuous Tango

In het ware leven hebben de Italiaanse futuristische dichter F.T. Marinetti en de Amerikaanse danseres Isadora Duncan elkaar nooit ontmoet. Maar als dat wel zou zijn gebeurd, had die ontmoeting best eens kunnen uitlopen op een sensuele uitwisseling – een Voluptuous Tango.
Een zoete strijd tussen het mannelijke en het vrouwelijke wordt in deze opera gestreden door de twee buitengewone kunstenaars. Hun diepe passie voor het leven en de kunst voert daarbij de boventoon. Dat leidt tot al dan niet subtiele verleidingskunsten. Dansend, zingend, kokend en etend verblijven de twee in Duncans huis. Marinetti probeert Duncan te imponeren en het hof te maken, en zij reageert in al haar verleidelijkheid aanvankelijk afwachtend. Maar het ongeduld groeit en daarmee de spanning. De opera staat bol van het onderhuids verlangen, dat steeds intenser wordt naarmate de futuristische maaltijd die ze samen nuttigen vordert.

De kameropera The Voluptuous Tango is een bewerking van een hoorspel voor de BBC-radio tot een Engelstalige opera-buffa. De voorstelling werd in Engeland onder andere onderscheiden met The Sony Award for the Best Radio Drama.

The Voluptuous Tango werd in 2006 zes keer opgevoerd in Nederland in de regie van Marijke Beversluis. Twee maal in Theater Zwembad De Regentes in Den Haag (try out en première), in de Schouwburg in Arnhem, in de Rotterdamse schouwburg en twee maal in Theater Bellevue in Amsterdam.